Sajnálatos módon gyakori eset, hogy ismeretlenek a katari Ministry of Endowments and Islamic Affairs (Iszlám Ügyek Minisztériuma) hivatalra hivatkozva próbálnak exporttevékenységgel is foglalkozó magyar cégeket megkárosítani.

A tapasztalatok alapján a katarinak mondott partner emailben kér árajánlatot a magyar cég termékeire. A magyar fél az árajánlat megküldése után azzal szembesül, hogy az ajánlat elfogadásra került a katari fél részéről, aki proforma számla kiállítását kéri azzal az indokkal, hogy ezt kell benyújtani az Iszlám Ügyek Minisztériuma által kiírt közbeszerzési tenderre. A proforma számla kézhezvételét követően a csalók megkérik a magyar felet, hogy utalja el egy megadott bankszámlára a tenderen való részvétel díját. Utalást követően a cég képviselői többet nem jelentkeznek.  

A csalók gyakran Mohammed Agency néven jelentkeznek be, megadott székhelyük a dohai Tornado Tower 21.-ik vagy 22.-ik emelete. Többnyire olyan termékekre kérnek ajánlatot, amellyel az Iszlám Ügyek Minisztériuma nem foglakozik.

Fentiekre tekintettel kérjük, hogy minden esetben, ahol a reménybeli partner minisztériumi közbeszerzési eljárásra hivatkozik és ehhez különböző összeg elutalását kéri a magyar féltől, különösen körültekintően járjanak el.

További információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot nagykövetségünk külgazdasági attaséjával.