A koronavírus járvány miatt személyes találkozó ezúttal nem volt kivitelezhető, így 2020. július 22-én a magyar külügyminiszter videóhívás formájában egyeztetett katari partnerével, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani külügyminiszterrel, valamint Saad bin Sherida Al Kaabi energetikai miniszterrel.

 


 

"Újra kísértenek a videókonferenciák, bár kétségtelen, hogy sok órát spóroltunk a katari kollégákkal való digitális egyeztetésekkel. A külügyminiszter és az energetikai miniszter már régi jó ismerőseim, hasznos volt velük áttekinteni a kétoldalú kapcsolatok állását.

A Qatar Airways sokat segített a keletről hazatérni kívánó magyar állampolgárok hazautaztatásában azzal, hogy április végéig fenntartották a budapesti járataikat, jelenleg pedig már heti 4 járatot üzemeltetnek a két főváros között.

 

 

A katari kormány sok erőfeszítést tesz a koronavírus ellenszerének megtalálására, ezért abban állapodtunk meg, hogy támogatjuk az orvostudományi egyetemeink és klinikáink közötti együttműködést a COVID ellen talán hatékonynak bizonyuló gyógyszer alapanyagok tesztelése és fejlesztése kapcsán.

Megállapodtunk a diplomáciai akadémiáink közötti együttműködésben és egy ösztöndíjprogram létrehozásában arabul tanuló magyar egyetemisták számára.

 

 

A világ energiapiacain is teljesen új fejezet nyílt meg, Katar a világ egyik legnagyobb földgáz forrásával rendelkezik, ezért politikai megállapodást kötöttünk arról, hogy támogatjuk az MVM és Qatargas közötti hosszútávú stratégiai együttműködés létrejöttét."

 

Idézet és képek forrása: Szijjártó Péter Facebook oldala